
Enerji Kaynakları Nelerdir
Canlılar yaşamlarının devamını sağlamak için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Yeşil bitkiler hayatta kalabilmek için ihtiyacı olan enerjiyi fotosentez yoluyla elde ederler. Tavşan enerjisini yediği bitkilerden, tilki yediği tavşandan ve diğer canlılardan sağlar.

Biyoloji derslerinde gördüğümüz besin zinciri sayesinde enerji bir canlıdan diğerine aktarılır. Besin zincirinin halkalarında bulunan canlılardan biri öldüğünde toprağa karışır ve bitkilerin büyüyüp gelişmesi için gerekli ortamı yaratır. Bu döngü doğada bu şekilde devam edip gider.
İnsanoğlu da yaşamını devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyduğu enerji, hem biyolojik nedenlerden dolayı, hem de yaşam kalitesini yükseltmek için kullanılır.
İnsanoğlu yaşamını devam ettirebilmek için yiyecek ve içeceklerden sağladığı enerjiyi kullanır. Ancak yaşam kalitesini yükseltmek için geliştirdiği araç ve gereçler için de enerjiye ihtiyacı vardır. İnsan, ısınma, barınma,
ulaşım, iletişim, aydınlanma gibi ihtiyaçlarını karşılamak için değişik enerji kaynakları kullanmaktadır.
Enerji kaynakları; herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklar
Dünya Üzerindeki Enerji Kaynakları
Dünyanın yıllık enerji ihtiyacı nüfus artışına paralel olarak hızla artmaktadır. Enerji üretimi ve enerji tüketimi toplumların gelişmişlik düzeyinin ve yaşam kalitesinin en önemli göstergesidir, ülkelerin milli güvenliği ve geleceği açısından büyük bir güç olarak değerlendirilmektedir.
Dünya üzerindeki enerji kaynaklarını;
a. Yenilenemez (klasik) enerji kaynakları
b. Yenilenebilir (alternatif ) kaynaklar olmak üzere ikiye ayırabiliriz.
Derleyen: Baki TURAN
Kaynak: Atatürk Üniversitesi Fizik Öğretmenliği Bölümü 1. Sınıf “Genel fizik” Dersi Ders Notları (Baki TURAN); Açık Öğretim Fizik Ders Kitapları ve MEB Liseler İçin Fizik Dersi Ders Kitapları